Име*
Фамилия*
e-mail*
Телефон*
бр. стаи*
Бр. деца
Бр. възрастни*
Други изисквания
Код за сигурност*opal@gbg.bg Facebook

История и съвремение

Старият Несебър
Старият Несебър
Старият Несебър
Старият Несебър
Старият Несебър
Старият Несебър
Старият Несебър
Несебър е един от най-древните градове в Европа, възникнал преди повече от 3200 години. Състои се от Стара и Нова част
 
Старият Несебър е разположен на малък полуостров с дължина 850 m и ширина 350 m, свързан със сушата чрез тесен провлак и е една от най-екзотичните дестинации по Южното българско Черноморие.
На север Несебър граничи със Слънчев бряг, а на юг с Равда. Несебър е център на една от най-бързо рзвиващите се общини в България.
 
Природо–климатични условия и местоположението формират отрасловата структура на икономиката в региона – стопански туризъм, отдих и спорт. Плажовете в Община Несебър, вкл. този на Слънчев бряг, са най-големите на българското Черноморско крайбрежие - общо 1500 дка.
 
В древността Несебър е бил известен с името Месамбрия. Градът е имал две пристанища – южно и северно, където и до днес се намират множество останки от древни плавателни съдове. С годините градът се е разраствал, построени са храмове, училище и театър, обграждат го с масивна крепостна стена, развиват се редица занаяти.
Месамбрия сече собствени монети около 440 г. пр.н.е., има отлични търговски отношения с други полиси на Черно и Егейско море, и по Средиземноморието. 
По времето, в което става част от Римската империя, Несебър остава важен търговски и културен център на Черноморското крайбрежие на римска Тракия.
Строят се базилики, изграждат се крепостни стени, нова водоснабдителна система и градски терми. Тук работят водещи архитекти и строители на империята. Централната църква на Месемврия носи името на св. София, така както е и в Константинопол.
 
Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956 г., а през 1983 г. културните паметници в града са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
 
В Несебър функционират 5 музейни експозиции, запазили културното наследство на града. Въпреки това от около 42 църкви в Стария Несебър, по-малко от половината са открити и консервирани, а действаща е само една. По средата на провлака, който свързва сушата с полуострова, се намира старата мелница на града, която е туристическа атракция. 
 
Несебър има 7 забележителности в Стоте национални туристически обекта на Българския.
Ако сте в Несебър или имате намерение да го посетите, не пропускайте Археологическия музей Несебър, Църквата Свети Стефан, Църквата Свети Спас, Етнографски музей Несебър – къща Москояни, двуетажна стара възрожденска къща, на южния бряг на полуострова. 
 
Традиции се създават и в съвремието: ежегодни фестивали Златна Месемврия, Международен арт фестивал Съзвездия в Несебър, Международен детски фестивал Слънце – радост – красота, Международен фестивал на меда, провеждащ се в периода края на м. август – началото на м. септември, Национален поп-рок фестивал Поп рок фест.
 
15 август, Успение Богородично е празник на град Несебър.